יישומי מחשב בניהול שיעור 3 – 17.3.2013, מרצה: יוסף רענן
המשך לפונקציות :
- פונקציית תא IF – פונקציה זו מציבה תוצאה שונה בתא, על פי מבחן זה שנעשה – תוצאה אחת אם המבחן מתקיים, תוצאה שנייה – אם המבחן אינו מתקיים. (למשל, אם הציון יהיה כן ואם הוא לא 60 ומעלה אז התשובה תהיה לא). התוצאה לא יכולה להיות רק כן או לא – כל ביטוי אקסל יכול להופיע שם. נוסחת הפונקציה : (ערך המבחן אינו מתקיים, ערך אם המבחן מתקיים, מבחן לוגי =if(
מה עושים?
רושמים בשני תאים נפרדים: כן ו-לא (או 1, 0) – תלוי מה נרצה לראות בגיליון נתונים כאשר הנוסחה תרוץ .
לדוגמה – מבחן, אשר הציון העובר זה 61, בתא A1 רשמתי כן, A2 רשמתי לא, ובתא N3 זה התא עליו אני עושה את הנוסחה, את ההשוואהß
מבחן לוגיß נכנסים לפונקציות, בוחרים קטגוריה : לוגיß IF ß ישנם שלושה תאים, יש למלא את כולם! התא הראשון: מהו המבחן? (לדוגמה 60<=N3) התא השני: הערך הנכון כאשר התא מקובע (A$1$) התא השלישי: הערך שאינו עומד במבחן, התא מקובע (A$2$).
כדאי להשתמש בכמה שיותר תאי עזר, כלומר, במקום לרשום בנוסחה <60 , כדאי לבנות תא עזר בו נרשום את הערך אותו נרצה להשוות –N3>=N$6$).
מה הם התנאים הלוגים?
א. ביטוי אקסלי שבמרכזו סימן יחס, הניתן לבדיקה אם הוא מתקיים או לא. סימני היחס :
_>_ (קטן)
_=>_ (קטן שווה)
_=_ (שווה)
_<_ (גדול)
_=<_ (גדול שווה)
_<>_ (לא שווה)
או כל ביטוי אקסלי שהוא : <=(t158-Q14)*C31
ב. חיבור תנאים: AND, OR.
(תנאי 1, תנאי 2, תנאי 3….)=And התנאי יתקיים רק אם כל התנאים יתקיימו כולם!
(תנאי 1, תנאי 2, תנאי 3….)=Or התנאי יתקיים אם אחד מהתנאים יתקיימו!
כל אוסף של תנאים הוא בסדר, כלומר לא מחייב שהם יהיו מאותו סוג (1,0 / כן, לא).
איך נעשה זאת? נכנס לפונקציית IF באופן הרגיל, נקבע את התא עבור מבחן אמת ועבור מבחן שקר, רק אז נעבור לתא הראשון ß נוסיף את הפונקציה המתאימה AND/OR בנפרד ובכל תא בנפרד נרשום את המבחן הרצוי לנוß אישור.
ג. שילוב של AND ו-OR : בפונקציית IF עושים מבחן לוגי Or ß בתוך המבחן הלוגי OR שמים AND ß רושמים את התנאי הראשון ß לחיצה בנוסחה על OR מחזיר אותנו לחלון של מבחני OR ביחד עם הפונקציה שרשמנו ב-AND ß וכך לכל התנאים הרצויים
If [or (and…), (and…), (and…)] פעולה זו נקראת פעולת קינון
לדוגמה – אם נרצה להעניק מענק רק עבור מי שעומד בתנאים מסוימים וגם לחשב את המענק – נרשום בתא של המבחן אמת את חישוב המענק, ובתא של המבחן שקר 0.